• Kies voor literatuurproducten van artisjok & olijfje

  als jij je ergert aan ...

  • het herhaaldelijk gebruik van verouderde prentenboeken op scholen.
  • aparte lesjes en losse ideetjes bij prentenboeken die slechts de oppervlakte raken en waar de leerkracht nog veel voorbereiding en organisatie aan heeft.
  • leskisten die ongeopend retour komen op de bibliotheek; de leerkracht heeft het materiaal nooit gebruikt.

  Dan hebben wij van Artisjok & Olijfje iets heel moois voor jou!

 • Schitteren in het onderwijs.

  Hoe doe je dat?

  Als bibliotheek wil je met jouw aanbod origineel en van waarde zijn voor het onderwijs . Dat betekent dat je met creatieve concepten komt die voorbij de eigen les-ideeën van leerkrachten gaan of al veelvuldig op internet te vinden zijn. Een uitdagend aanbod voor kinderen en inspirerend voor leerkrachten. De producten van Artisjok & Olijfje bieden precies dat. In deze producten wordt taal actief gekoppeld aan cultuur. Een geïntegreerde vorm van cultuureducatie.

  broken image

  Bespaar tijd!

  Klaar voor de start ... GO!

  Soms weet je niet wat je koopt bij een literatuurproduct. Dan is het afwachten hoe de kwaliteit en de uitwerking van het product is. Met als risico dat je veel moet uitzoeken en er werk aan hebt om het geschikt te maken voor jouw praktijk. Daar houden wij niet van. En jij hebt de tijd vaak niet. Dus hebben wij alles uitgewerkt in onze producten. Zoals de instructie die je geeft en de bruggetjes tussen start, kern en slot van de activiteit. Wij stutten jou van begin tot eind. Jij kunt er natuurlijk jouw eigen sausje overheen doen, maar dat hoeft niet. Start klaar!

  broken image

  Bonus voor nieuwe klanten!

  Wij hebben jou er graag bij!

  En daar doen wij een mooie bonus bij. Jij wordt lid van onze exclusieve besloten online-community. Hier delen wij alle nieuwe updates, tips en suggesties rondom onze producten. Op die manier ben jij altijd op de hoogte. Bovendien kun jij hier jouw ervaringen delen en jouw vragen stellen. Wij en de deelnemers denken met jou mee en helpen jou verder.

 • productoverzicht

  broken image

  Groep 1-2

  Het Muizenhuis

  Karina Schaapman

  broken image

  Groep 3-4:

  Vergeet mij nietje

  Milja Praagman

  broken image

  Groep 5-6

  Het donker

  Lemony Snicket/Jon Klassen

  broken image

  Groep 1-2

  Groep 3

  Het Hoedenavontuur

  Jon Klassen

  broken image

  Groep 3-4 en bovenbouw

  Bas & Daan graven een gat/Sam & Dave dig a hole

  Mac Barnett & Jon Klassen

  broken image

  Groep 3-4

  Het zal je nog verbazen...

  Mac Barnett & Jon Klassen

 • broken image

  Het zal je nog verbazen wat je allemaal aantreft in een wolf.

   

  Het verhaal gaat over een eend en een muis die zijn opgeslokt door een wolf, maar vervolgens vorstelijk wonen, eten en feestvieren in diens maag. Totdat er een jager ten tonele verschijnt en zij hun huis moeten verdedigen...

 • het zal je nog verbazen...

  Dit project bestaat uit 1 activiteit voor groep 3-4. Zet het in als groepsbezoek of inspireer het onderwijs ermee. Het zal je nog verbazen... Vanuit het boek wordt creativiteit gestimuleerd en gaan kinderen beeldend aan de slag.

  broken image

  Het product

  In deze activiteit maken de kinderen kennis met het prentenboek en de verhaalfiguren: de wolf, de eend en de muis. Het verhaal wordt uitgediepd aan de hand van verhaalfiguur de wolf. Tot slot gaan de kinderen aan de hand van een beeldende opdracht en met de techniek Mixed Media (knippen, plakken, kleuren en nieten) het verhaal verbeelden.

   

  broken image

  Samenstelling

  Ga je aan de slag met Het zal je nog verbazen... dan ontvang je van ons het volgende:

  • Prentenboek: De wolf, de eend & de muis van Mac Barnett en Jon Klassen
  • Handleiding met een aparte  kopieerbaar knipvel
  • Webshoplist voor alle benodigde materialen
  • Speciale website met  het benodigde geluids- beeld- en filmmateriaal 
  • Skype-Q & A met ons voor uitleg, tips en antwoorden op al je vragen
  Vanaf prijs: €350,- ex btw
  broken image

  Uitbreiding

  Investeer in jezelf als bibliotheek. Het is ook mogelijk om op locatie scholing van ons te krijgen in het product.

  Inhoud:

  • Boekbespreking met verdiepende achtergrondinformatie over De wolf, de eend & de muis en het duo Mac Barnett & Jon Klassen
  • Toepassing ontwikkelingspsychologie van kinderen in groep 3-4
  • Toelichting op ons ontwerpmodel
  • Het zelf doen en ervaren van de activiteiten

  De training duurt 3 uur.

 • Bas & Daan - Sam & Dave

  Het universum begraaft binnenin ons allemaal vreemde edelstenen en gaat dan op een afstandje staan toekijken of we ze kunnen vinden.

  - Elizabeth Gilbert, Big Magic -

   

  Bas en Daan hebben de moed om op jacht te gaan naar iets bijzonders. Als lezer ben je het universum omdat je op een afstandje kunt toekijken of zij wel of niet iets bijzonders vinden. Eigenlijk geeft het prentenboek Bas & Daan graven een gat, de grootste zoektocht van het leven weer. Neem kinderen en leerkrachten ook mee op reis en laat iedereen zichzelf briljant voelen.

 • Bas & Daan - Sam & Dave

  Het project van Bas en Daan bevat vijf activiteiten, waarvan drie activiteiten voor groep 3-4 en twee activiteiten vanuit de Engelse versie Sam & Dave dig a hole.

  Voor groep 3 en 4 worden verbindingen vanuit literatuur gelegd met drama, rekenen, wiskunde, natuur, welzijn, kunst en mindfulness. In deze activiteiten vormen en zintuigen een belangrijk onderdeel.

  Voor de bovenbouw worden verbindingen vanuit literatuur gelegd met Engels, mindmappen, geschiedenis, natuur en beeldende vorming. Hierin ligt het accent vooral op onderzoekend leren waarin kinderen informatie ordenen op eigen wijze en zelf ontdekkingen doen met vlakken en facetten.

   

  broken image

  Het product

  Activiteit 1/groep 3 en 4

  De kinderen maken kennis met het prentenboek, de verhaalfiguren en de verhaallijn. Zij ervaren het perspectief van Bas en Daan en dat van de lezer door het spelen van een kansspel, genaamd Blingo.

  Activiteit 2/groep 3 en 4

  De kinderen krijgen ‘een diamant’ in handen om deze te voelen te bekijken en de eigenschappen waar te nemen. Zij leren diamant structuren tekenen, waarna de vertaling wordt gemaakt dat ieder kind briljant is en dat het mag schitteren. Afsluiting met het kunstwerk van Damian Hirst: een schedel vol diamanten.

  Activiteit 3/groep 3 en 4

  De kinderen ervaren geuren en doen kennis op over speurhonden en hun geurzintuig. Zij leven zich in in het perspectief van de hond in het boek. De kinderen construeren uiteindelijk een verhaallijn bij de hond, die geen tekst heeft in het boek maar wel een duidelijke rol.

  Activiteit 4/bovenbouw

  De kinderen uit de bovenbouw maken kennis met de Engelse versie van het prentenboek Sam & Dave dig a hole. De activiteit wordt geïntroduceerd aan de hand van het legendarische hoofdstuk Down the rabbit hole uit de klassieker Alice in Wonderland. De kinderen ontrafelen de Engelse tekst van Sam & Dave dig a hole, ondersteund door de prenten, in woord en betekenis. Zo komen zij tot het totale verhaal.

  Activiteit 5/bovenbouw

  Kinderen uit de bovenbouw vergelijken het begin en het eindpunt van het verhaal; de jongens vertrekken en de jongens komen terug. De appel- en de perenboom spelen hierin een belangrijke rol. Het spreekwoord appels met peren vergelijken wordt vergeleken met de Engelse variant. Kinderen verwerken de spreekwoorden in een kunstzinnige opdracht.

  broken image

  Samenstelling

  Ga je aan de slag met Bas & Daan - Sam & Dave dan ontvang je van ons het volgende:

  • Prentenboeken: Bas & Daan graven een gat en Sam & Dave dig a hole van Mac Barnett en Jon Klassen
  • Handleiding: vijf activiteitenkaarten, een aparte toelichting, vraag-antwoord kaart, nummerkaartjes en een kopieerblad Blingo
  • Set werkbladen Mindmap
  • Webshoplist voor alle benodigde materialen
  • Speciale website met  het benodigde geluids- beeld- en filmmateriaal 
  • Skype-Q & A met ons voor uitleg, tips en antwoorden op al je vragen
  broken image

  Uitbreiding

  Investeer in jezelf als bibliotheek. Het is ook mogelijk om op locatie scholing van ons te krijgen in het product.

  Inhoud:

  • Boekbespreking met verdiepende achtergrondinformatie over Bas & Daan graven een gat en het duo Mac Barnett & Jon Klassen
  • Toepassing ontwikkelingspsychologie van kinderen in groep 3-4 en de bovenbouw
  • Toelichting op ons ontwerpmodel
  • Het zelf doen en ervaren van de activiteiten

  De training duurt 3 uur.

 • Het hoedenavontuur

  Drie boeken van Jon Klassen:

  • Ik wil mijn hoed terug 
  • Deze hoed is niet van mij 
  • We hebben een hoed

  In alle drie de verhalen gaat het over een hoed als een zeer gewild object. In de eerste twee boeken gaat het over het stelen en terugpakken van de hoed. In het derde boek gaat het over een loyaliteitsdilemma waarbij er twee vrienden zijn en maar één hoed die ze allebei willen.

 • Het hoedenavontuur

  Twee aparte versies voor groep 1-2 en groep 3

  De boeken van Jon Klassen zijn van wereldformaat. Internationaal erkend door de vele prijzen en maar liefst 22 vertalingen. Ogenschijnlijk simpel, maar van een ongekende kwaliteit. Breng met deze boeken regelrecht literatuur de school in en gooi letterlijk en figuurlijk hoge ogen bij de kinderen en de leerkrachten. De trilogie wordt uitgewerkt in vijf activiteiten en zijn een combinatie van het zelf op speelse wijze beleven van (vraag)stukken uit het verhaal. Als ook het beredeneren van antwoorden op vragen die de verhalen oproepen. Er is een versie voor kleuters en een aparte versie voor groep 3. Vanuit de verhalen worden koppelingen gemaakt met literatuur, drama, media/erfgoed, meetkunde, beeldende vorming en dans.

  broken image

  Het product

  Activiteit 1/Ik wil mijn hoed terug

  Het fenomeen trilogie wordt op speelse wijze geïntroduceerd. Vervolgens wordt het eerste prentenboek voorgelezen en wordt de aandacht gericht op de kenmerken van dit prentenboek en de verhaallijn. Er wordt afgesloten met het uitspelen van een scene uit het boek.

  Activiteit 2 /Deze hoed is niet van mij

  Er wordt kennis gemaakt met het tweede prentenboek. Door te zingen en te bewegen leven de kinderen zich in het verhaal. Op deze wijze wordt de verhaallijn lijfelijk verankerd.

  Activiteit 3/Deze hoed is niet van mij

  De kinderen worden meegenomen in bepaalde details in het boek waar Jon Klassen op meesterlijke wijze gebruik van maakt. Hierbij worden verbindingen gemaakt met media om het te verrijken.

  Activiteit 4/Deze hoed is niet van mij

  De beleving van de verhaallijn wordt verder uitgebreid met materialen die het voorstellingsvermogen van de kinderen prikkelt. Van daaruit gaan de kinderen zelf verder met creatief en associatief waarnemen (creatieve denktechnieken) en doen. Dit passen zij al tekenend en creërend toe op de onuitgesproken slotscène in het boek met behulp van diverse beeldende materialen. Zo verbeelden zij hun eigen interpretatie van wat er gebeurd kan zijn.

  Activiteit 5/We hebben een hoed

  Het Hoedenavontuur wordt afgesloten met het derde prentenboek. In deze activiteit gaan de kinderen aan de slag met het dilemma uit het boek met behulp van oplossingsgericht denken, spiegelen en dansen.

   

  Thema's die aangeraakt worden zijn: willen hebben, stelen, terug pakken, afspraken en regels, achtervolgen, verstoppen, stiekem, vriendschap, verlangen en verleiding, dromen, het getal 3 en spiegelen.

  broken image

  Samenstelling

  Ga je aan de slag met Het donker dan ontvang je van ons het volgende:

  • Prentenboeken: Ik wil mijn hoed terug, Deze hoed is niet van mij, We hebben een hoed van Jon Klassen
  • Handleiding: vijf activiteitenkaarten en een aparte toelichting
  • Webshoplist voor alle benodigde materialen
  • Speciale website met  het benodigde beeld- en filmmateriaal 
  • Skype-Q & A met ons voor uitleg, tips en al je vragen
  Bij de versie van groep 3 hoort een set werkbladen Spiegelboekje.
  broken image

  Uitbreiding

  Investeer in jezelf als bibliotheek. Het is ook mogelijk om op locatie scholing van ons te krijgen in het product.

  Inhoud:

  • Boekbespreking met verdiepende achtergrondinformatie over de boeken en Jon Klassen
  • Toepassing ontwikkelingspsychologie van kinderen in groep 1-2 en groep 3
  • Toelichting op ons ontwerpmodel
  • Het zelf doen en ervaren van de activiteiten

  De training duurt 3 uur.

 • broken image

  het Muizenhuis

  De boeken van Het Muizenhuis gaat over Sam en Julia, twee kleine muizen die wonen in Het Muizenhuis. Julia woont er alleen met haar moeder en Sam heeft heel veel familieleden. Sam is wat verlegen en Julia vooral nieuwsgierig. Ze maken allerlei avonturen mee en ze ontmoeten andere muizen in hun kleine wereld.

 • Het muizenhuis, groep 1-2

  Een kleuter-activiteit voor op school of als groepsbezoek in de bibliotheek. Met een handversje, muizen en dozen. Maar anders dan het knutselen van een muizenhuis in een schoenendoos! Dat verzint een leerkracht waarschijnlijk zelf wel. Laat je meerwaarde als bibliotheek zien en voelen. Maak indruk met dit zeer gevarieerde product waarin kinderen zintuiglijk beleven en ervaren, zelf creëren en op verbeeldende manieren in aanraking komen met de wereld van Het Muizenhuis.

  broken image

  Het product

  De bibliotheekmedewerker voert Het Muizenhuis uit als een groepsbezoek op de bibliotheek. Maar in de klas zelf kan natuurlijk ook!

   

  Tijdens het atelier, dat een uur duurt, gaan de kinderen op procesgerichte wijze zelf onderzoeken en experimenteren in en met begrensde ruimte vanuit kind- en muisperspectief. Door het gebruik van echte materialen en een handversje wordt het hele lichaam van de kinderen aangesproken. Er wordt gewerkt vanuit zowel de boeken als de digitale media van Het Muizenhuis.

  broken image

  Samenstelling

  Ga je aan de slag met Het Muizenhuis dan ontvang je van ons het volgende:

  • Boek Het Muizenhuis - Sam en Julia, Karina Schaapman
  • Handleiding van het atelier
  • Document introductie-activiteit voor de leerkracht
  • Webshoplist voor de benodigde materialen
  broken image

  Extra in dit product

  Inclusief in dit product is een webinar waarin wij jou voorzien van achtergrondinformatie over het boek, de auteur en de maker. Maar we nemen jou ook mee in de ontwikkelings-psychologie van kleuters. Bovendien krijg je alle informatie en tips die je nodig hebt om dit atelier goed uit te kunnen voeren. Daar hoort ook bij de visie achter de materialen die aan bod komen tijdens het atelier.

 • broken image

  laatste exemplaar!

   

  Vergeet mij nietje

  'Ik ga op reis', zegt Varken. 'Fijn voor je', zegt Muis. Varken vertrekt en Muis blijft achter. Ze wil graag mee met Varken, maar ze kan haar huisje niet achterlaten. Het prentenboek Vergeet mij nietje is een warm verhaal over twee dikke vrienden die elkaar even niet zien. Het gaat over het verschil tussen samen en alleen zijn en de impact die dat heeft op de staat van zijn.

 • Vergeet mij nietje, groep 3-4

  Het prachtige van dit prentenboek is dat het én woord én beeld geeft aan de emoties van vriendschap. Vriendschap is immers een onderwerp dat zich niet laat vangen in tekst alleen. In dit product gaan kinderen meer doen dan lezen en het beantwoorden van vragen. Ze gaan kijken, doen, beleven, voelen en maken. Het product bestaat uit vier activiteiten die gaan over verhaallijnbegrip, letterlijk en figuurlijk taalgebruik, beeldende vorming en erfgoed. Zeer verdiepend en rijk project. Hierna vergeten kinderen Henri Matisse en het poesiealbum nooit meer.

  broken image

  Het product

  De kinderen worden aan de hand van het prentenboek meegenomen in de gevoelswereld van vriendschap. Verschillende vormen van belevend leren zijn opgenomen. Kinderen gaan bewegen, spelen, zingen, voelen en ervaren met taal, verhaal en echte materialen.

  De verbinding tussen Milja Praagman en Henri Matisse wordt expliciet gemaakt door het toevoegen van het prentenboek De parkiet, de zeemeerming en de slak van Annemarie van Haeringen. Dit boek is onderdeel van het product.

   

  Thema's die uitgewerkt worden tijdens de activiteiten zijn: missen (t)huis, vriendschap, samen zijn, op reis gaan, bloemen en planten

  broken image

  Samenstelling

  Ga jij aan de slag met Vergeet mij nietje dan ontvang jij het volgende:

  • Prentenboek Vergeet mij nietje, Milja Praagman
  • Prentenboek De parkiet, de zeemeermin en de slak, Annemarie van Haeringen
  • Handleiding: vier activiteitenkaarten en een aparte toelichting
  • Werkbladen poesiealbum
  • Webshoplist voor alle benodigde materialen
  • Speciale website met  het benodigde beeld- en filmmateriaal en het ingezongen liedje
  • Skype-Q & A met ons voor uitleg, tips en al jouw vragen
  broken image

  Uitbreiding

  Het is mogelijk om op locatie training van ons te krijgen in het product.

  Inhoud:

  • Boekbespreking met verdiepende achtergrondinformatie over het boek en de auteur 
  • Toepassing ontwikkelingspsychologie van kinderen in groep 3-4
  • Toelichting op ons ontwerpmodel
  • Het zelf doen en ervaren van de activiteiten

  De training duurt 3 uur.

 • broken image

  Het donker

  Het donker woont in hetzelfde huis als Laszlo. Meestal blijft het netjes in de kelder. Dat is fijn voor Laszlo, want hij is bang voor het donker. Dat het donker niet bang is voor Laszlo, blijkt als het op een nacht naar zijn kamer komt geslopen. Wat nu? Laszlo is dapper en durft de confrontatie aan te gaan. 'Hoi donker.' En zo gebeurde het ....

   

 • Het Donker, groep 5 en 6

  Met het product Het donker, worden kinderen zich bewust van tegenstellingen en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Product met 5 activiteiten: wereldoriëntatie, filosofie, beeldende vorming, techniek en een ervaring met donker. Inspireer iedereen met dit in 2015 bekroonde boek! Tijdens al deze activiteiten zijn de kinderen aan het werk met spreken en luisteren, de leesstrategie zoekend lezen en zoekend kijken, ontwikkeling van de hoofdpersoon, meetkunde, tekenen en bewegen.

  broken image

  Het product

  Activiteit 1

  Het prentenboek wordt geïntroduceerd. Vervolgens spelen de kinderen met tegenstellingen als creatieve denktechniek.

  Activiteit 2

  Door middel van filosoferen wordt duidelijk dat zich tussen donker en licht vele kleurnuances bevinden.

  Activiteit 3

  Door dieper in het boek te duiken doen kinderen informatie op die zij gebruiken in een beeldende tekenopdracht over het huis van Laszlo.

  Activiteit 4

  Voordat de kinderen aan de slag gaan met het aanleggen van een stroomkring, wordt deze eerst geïntroduceerd met een bewegingsactiviteit en kennis over lichtbronnen en elektriciteit.

  Activiteit 5

  In de beeldende tekenopdracht van activiteit 3 wordt uiteindelijk een LED-verlichting aangelegd met geleidende verf door het maken van een stroomkring.

   

  Thema’s die uitgewerkt worden zijn: bang zijn, tegenstellingen, donker en licht(bronnen), wonen en elektriciteit/stroomkring.

  broken image

  Samenstelling

  Ga je aan de slag met Het donker dan ontvang je van ons het volgende:

  • Prentenboek Het Donker, Lemony Snicket en Jon Klassen
  • Handleiding: vijf activiteitenkaarten en een aparte toelichting
  • Werkbladen Het huis van Laszlo
  • Instructiebladen voor het aanleggen van licht
  • Webshoplist voor alle benodigde materialen
  • Speciale website met  het benodigde beeld- en filmmateriaal 
  • Skype-Q & A met ons voor uitleg, tips en al je vragen
  broken image

  Uitbreiding

  Investeer ook in jezelf als bibliotheek. Het is ook mogelijk om op locatie scholing van ons te krijgen in het product.

  Inhoud:

  • Boekbespreking met verdiepende achtergrondinformatie over het boek, de auteur en de illustrator
  • Toepassing ontwikkelingspsychologie van kinderen in groep 5-6
  • Toelichting op ons ontwerpmodel
  • Het zelf doen en ervaren van de activiteiten

  De training duurt 3 uur.

 • Contact en offerte

  Als jij twijfelt of deze producten geschikt zijn voor jouw aanbod naar het onderwijs, neem dan gerust contact met ons op. We zullen jouw vragen zo eerlijk mogelijk proberen te beantwoorden. Ook is er de mogelijkheid om een preview toegestuurd te krijgen. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.